Økte utgifter – hvilke grep kan du ta?
Som en konsekvens av renteoppganger og en spent verdensøkonomi, øker utgiftene for folk flest. Julia Gravråk, rådgiver i MelhusBanken, merker dette selv på lommeboken.
-I tillegg så sparer vi til hus. Det har medført at vi har måttet gjøre noen omprioriteringer i sommer for å kunne sette til side så mye som mulig.
De valgte å ikke dra på utenlandsferie i år, og heller besøke venner og familie. I tillegg har de brukt marka og nærmiljøet flittig for familieutflukter. Julia er nemlig ei aktiv dame som liker å gå turer i skog og mark. Men hun er også genuint opptatt av hverdagsøkonomi, og det å jobbe med mennesker.
Som autorisert rådgiver på personmarkedet møter Julia mange mennesker i det daglige. Enten på telefon eller i fysiske kundemøter. Hun gir råd og veiledning til kunder på sparing, investeringer, forsikringer og lån med mer.
Det jeg liker aller best med jobben min er å få møte mennesker i ulike stadier i livet, og få være med på denne reisen mellom alt fra kjøp av noens første hjem til å bidra til en sunn hverdagsøkonomi.
Økonomisk gjennomgang
Det er liten tvil om at flere kan ha behov for en økonomisk gjennomgang akkurat nå. Det har blitt dyrere å låne penger, prisene i samfunnet øker og utgiftene blir høyere. Så, hvilke grep kan du ta? Julia er tydelig på hva som bør prioriteres.
- Prioriter å betal ned på lånet. Gjerne de kortsiktige lånene først.
-Tenk gjennom hva avdragsfrihet faktisk betyr for deg. Det er nemlig viktig å være klar over konsekvensene ved å velge avdragsfrihet. Når den avdragsfrie perioden er over vil låneutgiftene være høyere fordi lånet fortsatt skal nedbetales innen avtalt nedbetalingstid.
-For å håndtere økte priser og utgifter er det lurt å lage seg en oversikt over eget forbruk, for å se om man kan avse noe. Trangere tider krever som regel at du må omprioritere. Det handler om å prøve å finne billigere alternativer eller rett og slett kutte i de tingene du klarer deg uten.
-Matbudsjettet er ofte det folk flest har mest å gå på. Det er lett å putte noen ekstra varer i handlekurven når du er ute og handler. Det å redusere antall handledager kan være med å bidra til å redusere de «unødvendige» kjøpene. Jeg bruker å anbefale SIFO-budsjettet som et referansebudsjett, slik at du har noe å sammenlikne med.
-Dersom du ikke har spart deg opp en «buffer» og trenger penger med en gang, så kan du vurdere om du har noen eiendeler som du kan selge. Eventuelt kan du se om du har noen hobbyer som kan være innbringende hvis du selger unna noe utstyr.
-Har du for eksempel en ny bil med et billån på så kan det å bytte ut den med en billigere bil eller reise kollektivt (hvis du har muligheten) utgjøre en vesentlig forskjell.
-Sist, men ikke minst er rådet mitt å utsette eventuelle planlagte oppussinger, store innkjøp og festligheter som medfører et innhogg i lommeboken.
Individuelt tilpasset rådgiving
Omprioriteringer synes å være et ord som går igjen i denne sammenhengen. Heldigvis vil ikke denne situasjonen vare evig. Men vi må innstille oss på at det blir litt trangere økonomisk fremover. Da kan det være lurt å gjøre noen grep.
-Hva som er riktig for deg og din familie kommer helt an på situasjonen din.
God rådgiving er for Julia den som er individuelt tilpasset hver enkelt kunde, i den situasjonen de befinner seg i, med de forutsetningene de har. I rådgivingsmøtene i MelhusBanken hjelper rådgiverne deg å få en oversikt over dagens situasjon, gi råd og sette opp en plan for hvordan du best kan nå målene dine.