Hopp til innholdet
Landskapsbilde av Melhus
Dronebilde av nedre Melhus.
Nyhet

Melhusundersøkelsen: Hva mener melhusbyggen om tilbudet i kommunen sin?

MelhusBanken har i vår gjennomført Melhusundersøkelsen. En innbyggerundersøkelse der vi har intervjuet 600 innbyggere i hele kommunen om hva de kjenner på som innbyggere i Melhus kommune.

Hva har vi funnet ut? Jo, no ska du hør

Totalt sett synes vi kommunen vår er helt topp! Men vi skulle gjerne hatt et mer mangfoldig tilbud og her ligger det muligheter for den som går med tanker om å bygge opp noe selv. Bomringen har nok gjort oss ganske opprørte og endrer noens handlevaner, men slett ikke alle. Frivilligheten i kommunen scorer svært høyt. Idrettsanleggene får stort sett toppscore. Men svært mange etterlyser møteplasser der man kan møtes utenfor organiserte aktiviteter.

Behov for flere sykkelveier og parkeringsplasser

Vi er glade i bilen vår fordi sykkelveier er det ganske lite av og da synes vi også at vi trenger flere parkeringsplasser der vi handler.

Det er ikke mange gode sykkelveier bortsett fra veien langs E6, noe som gjør at vi blir avhengig av bil. Mangelen på parkeringsplasser og bomringen har ført til endringer i handlevaner samt gjort hverdagen dyrere for mange.

Ønske om flere møteplasser og grønne områder

Det er mange muligheter til å dra ut i skog og mark og der tar vi med oss familien for mosjon, sosialt samvær og pølsegrilling. Og i undersøkelsen får jo turer i skog og mark toppkarakter. Men vi savner grønne lunger, parker og grøntanlegg der vi har etablert våre senter.

Og vi har funnet ut at folk ønsker å se og treffe andre mennesker på sin egen hjemplass, de får mye igjen for å komme seg ut av stua og møte folk og oppleve ting i et fellesskap, fysisk.

Er det egentlig så overraskende? Nei, det er jo egentlig ikke det, men det er en bekreftelse på noe en del av oss snakker om i lunsjen. Vi mangler møteplasser der vi bor.

Ønske om lokal servering og underholdning

Enn om jeg bare har lyst til å ta en tur med en kompis og sitte ute og nyte en pils i finværet? Eller kanskje vi er en gjeng som har lyst til å dra på pub for å se en fotballkamp? Da går turen inn til Trondheim, for tilbudet er snevert eller fraværende der vi bor. Bor du i nedre del av kommunen eller ved aksen langs E6 så er det ganske enkelt å hoppe på toget eller bussen, og da er det ikke lange tiden før du befinner deg i midtbyen og kan velge og vrake i tilbud.

Men folket vil helst gjøre det i nærheten av der de bor.

Er det mulig å få til? Er det rom for en vinbar på Hovin, en sportspub på Gåsbakken? En «byscene» på Melhus? En revyscene på Kvål?

I følge Melhusundersøkelsen så er det i alle fall et behov som venter på å bli dekket, så her burde det være en forretningsmulighet for den som går med en gründerspire i magen.

Behov for lokal støtte og tilrettelegging

Ifølge praten på gata skulle det ha vært en interesse fra en av de større kjedene om å etablere en sportspub på Melhus for noen år siden, men at befolkningsgrunnlaget var for tynt til at det kunne forsvares. Og vi kan skjønne at appetitten for risiko kan være lav og det er en viss usikkerhet på om herr og fru hansen fra Hesttrøa ønsker å ta turen ned til sentrum for å spise en burger og se en fotballkamp.

Her vil vi utfordre både kommune og fylkeskommune. Folket har talt, de vil møtes! Da må det tilrettelegges for at familier kan bosette seg nært tilbudene og vi må ha kollektivtransport og taxitilbud slik at innbyggerne kan bruke de flotte tettstedene våre. Administrasjon og politikere i fylket må lytte til kommunen og i kommunen må vi se mulighetene og være på tilbudssiden til alle de som ønsker å få til treffsteder for innbyggerne. Enten det er for ungdommen vår eller for de voksne.

Vel, vil vi ha en møteplass må vi nesten møte opp

Så må vi som bor her heie på de som tar grep, som tar risiko og etablerer egne bedrifter som serverer oss mat og underholdning. Stor applaus til Leik IL som inviterer til dans og fest med DDE og andre band, Gauldalsrock som gyver på hvert år med Camp Melhus og gir oss gode opplevelser. Kulturfestivalen på Hovin, Kvålsdagan og Pubquiz. Det er faktisk svært gode arrangementer i Melhus, og vi vil ha mer! Men husk, det holder ikke å bare heie og gi applaus, vi må møte opp også.

Tusen takk til alle som begeistret krummer nakken og jobber hardt for alle oss andre, vi gleder oss til store opplevelser i høst!

Har du spørsmål om Melhusundersøkelsen? Ta kontakt med oss