Hopp til innholdet
Inger Anita og Lars Opland utenfor gården sin.
Ekteparet Inger Anita og Lars Opland driver tre bedrifter i Melhus: Har funnet optimal løsning for økonomi og regnskap.
Nyhet

Verdien av lokale samarbeid

Ekteparet Opland styrer gårdsdriften og bedriftene sine med stødige hender – takket være gode rådgivere som har innsikt i de lokale forholdene.

Lars og Inger Anita Opland på Melhus har mange jern i ilden.

I tillegg til å drifte Aunet Gård, har de også skapt hver sin arbeidsplass. Inger Anita jobber som fotterapeut i enkeltpersonsforetaket sitt, mens Lars er daglig leder i sitt eget firma, Opland Maskin.

– Jeg tror vi sjonglerer det ganske bra. Det har gått seg til med tiden, ler Inger Anita og titter over på ektemannen.

– Ja, nå er det alderen som begynner å bli problemet, spøker Lars.

Med tre forskjellige bedrifter kommer man ikke unna økonomi og regnskap. For å beholde oversikten i en verden hvor dokumentasjon og digital utvikling stadig tar større plass, har det vært veldig viktig med gode sparringspartnere som forstår seg på både landbruk og næring, forteller de.

– Det er også avgjørende at både banken og regnskapsføreren vår har den nødvendige lokalkunnskapen, sier Lars.

Wenche Eid er landbruksrådgiver i MelhusBanken og Asle Horghagen jobber med landbrukskunder hos Melhus Regnskap.

Spisskompetanse innen landbruk

Samlokalisert i nye, flotte lokaler i Melhus sentrum, sitter Melhus Regnskap og MelhusBanken.

Regnskapsfører Asle Horghagen og bankrådgiver Wenche Eid forteller at samlokaliseringen er veldig praktisk for Lars og Inger Anita, som er kunder hos dem begge.

– Det er ikke slik at vi kan dele all slags informasjon om kundene mellom oss, men vi kan for eksempel ta fellesmøter med dem. Da kan vi sitte samlet og diskutere fra våre ståsteder, i stedet for at kundene må løpe mellom oss, sier Wenche.

– Det gjør noe med kommunikasjonsflyten og effektiviteten rundt avgjørelser at vi sitter så tett, konkluderer hun.

Både MelhusBanken og Melhus Regnskap er svært godt kjent med gårdsdrift, tilleggsnæringer og de lokale forholdene i Melhus og omegn.

Begge er godt rustet til å ta imot kunder innenfor landbrukssegmentet:

Melhus Regnskap er et av de største uavhengige regnskapskontorene i Trøndelag, med kjerneområde i Melhus, Skaun og sørlige deler av Byneset.

– Vi har et bredt fagmiljø og ansatte med ulike spisskompetanser. De fleste av oss som jobber med landbrukskunder kommer fra gård eller har drevet selv, så vi vet hva kundene snakker om, forteller Asle.

MelhusBanken har med sine 70 ansatte lang erfaring og mye kunnskap om ulike typer gårdsdrift, og kan derfor håndtere utfordringer og finne gode løsninger for landbrukskundene sine.

­– Bøndene er en solid kundegruppe som er genuint interessert i det de driver med. Vi er svært opptatt av å ta godt vare på den enkelte og finne gode løsninger i samarbeid med dem, sier Wenche.

MelhusBanken og Melhus Regnskap er samlokalisert i Bankkvartalet i Melhus Sentrum.

Tett og personlig rådgivning

Inger Anita, som tar seg av mye av kontorarbeidet både for gården og Opland Maskin, forteller at hun ringer regnskapsfører Asle titt og ofte.

– Det kan være alt fra føringer, til ting vi vil kjøpe. Han er veldig fin sånn og en viktig brikke for oss. Dessuten driver han gård selv, og vet hvordan ting fungerer, smiler hun.

Når det kommer til spørsmål om saker som finansiering i forbindelse med oppussing eller innkjøp av maskiner eller redskaper, pensjon og sparing, er det MelhusBanken som hjelper ekteparet.

– For å kunne gi så god rådgivning som mulig og ta gode avgjørelser, er det veldig viktig at vi kjenner kundene våre godt. Vi drar gjerne ut på gården og treffer dem der. Det er mye enklere for oss å sette oss inn i behovet til kunden både når det gjelder forsikring og finansiering når vi faktisk har være der og sett gården. Da har vi en felles forståelse av hva det er snakk om, forklarer Wenche.

– Det har mye å si at de kjenner oss så godt som de gjør, nikker Lars og Inger Anita.

Gården til Ingen Anita og Lars har vært i sistnevntes familie siden 1944. Om noen år det deres eldste sønn som skal ta over. 

Tilrettelegger for fremtiden


Lars og Inger Anita deler på ansvaret for gården, som har vært i Lars sin familie helt siden morfaren hans kjøpte den i 1944. Inger Anita tok faktisk landbruksutdanning etter at de giftet seg, nettopp for å kunne bidra mer.

– Jeg stolte ikke på bonden, sier hun med glimt i øyet.

Gjennom generasjonene har det vært både kjøtt- og melkeproduksjon her, mens det nå er kornproduksjon det går i.

Her har ekteparet oppdratt tre barn, som nå er voksne og godt i gang med å stake ut sine egne liv. Alle barna har vært engasjert i gården, og eldstemann er klar for å ta over driften om noen år. Inger Anita og Lars er glade for at de kan videreføre både gårdsdriften og Opland Maskin til neste generasjon.

– En gård har man bare til låns, sier Lars og legger til at han gir fra seg ansvaret med knusende ro.

– Vi gleder oss til mer fritid og å tilbringe mer tid på hytta på Håen.

Eierskiftet som ligger foran dem, har de full kontroll på takket være seg selv – og planleggingen de har gjort med banken og regnskapskontoret.

– De har gjort gode valg opp gjennom årene, har stålkontroll på driften av gården og de tilleggsnæringene de driver med, skryter Wenche.

Lars og Inger Anita er skjønt enige om at de har valgt den riktige banken og regnskapsføreren. Nærheten, lokalkunnskapen og direktekontakten med faste rådgivere, gir dem tilgang på den kompetansen de ønsker – når de trenger den. De møter ikke et sentralbord og ulike personer hver gang de tar kontakt, men noen som kjenner både dem, gården og bedriftene godt.

– MelhusBanken og Melhus Regnskap har veldig mange dyktige folk som er gode på både jordbruk og bedrift. Vi setter stor pris på lokalkunnskapen deres, stabiliteten og den gode hjelpen vi får, oppsummerer ekteparet.

Hils på våre landbruksrådgivere

Bård Kalvik

Rådgiver Landbruk

Wenche Eid

Rådgiver Landbruk